كاریگه‌ری هه‌ژمونی سیاسی به‌سه‌ر ده‌ركه‌وتنی فیقهی شیعی و هۆكاری دواكه‌وتنی نوسینه‌وه‌ی له‌سه‌رده‌می یه‌كه‌می عه‌باسیدا (132- 247ك/750- 861 ز) - گۆران عبدالله‌ حمه‌علی داسنی; أ.د. کەیوان ئازاد ئەنوەر (Journal of College of Education, 2025)
فیقهـ)؛ بابه‌تێكی گرنگ و یاسایه‌كه‌ بۆ موسڵمانان، بۆ چاره‌سه‌ری پرس و پرسیاره‌كان تا بتوانن له‌گه‌ڵ بارودۆخ و ئه‌و پێشهاتانه‌ی دێنه‌ پێشه‌وه‌ هه‌ڵسوكه‌وت بكه‌ن، ووشه‌ی (فیقهـ) تێگه‌یشتنێكی قوڵه‌ بۆ بابه‌ته‌ جۆراوجۆره‌كان كه‌له‌ ده‌ق یا گوفتار و كردار و په‌سه‌ندكراوه‌كانی په‌یامبه‌ره‌وه‌ وه‌رگیراون، ئیجتیهادی پێشه‌واكانی ئه‌وبواره‌یه‌ كه‌ هه‌وڵیاندا چاره‌سه‌ری ئه‌و پرسانه‌ بكه‌ن كه‌ مشتومری ده‌هێنا گۆڕێ، چونكه‌ هه‌مووان نه‌یانده‌توانی له‌ ده‌ق و ناوه‌رۆكی مه‌به‌سته‌كه‌ بگه‌ن، به‌وه‌ش ڕای جیاواز له‌نێوان موسڵمانان ده‌ركه‌وتن، به‌تایبه‌ت سه‌باره‌ت به‌ ئیمامه‌ت (پێشه‌وا)، هه‌رچه‌نده‌ زاناكان هه‌وڵیاندا بۆ چاره‌سه‌ری ئه‌و بابه‌تانه‌ به‌ڵام بۆیان نه‌كرا چاره‌سه‌ری بكه‌ن، به‌ڵكو دواتر به‌ ئیسلامی (سوننه‌ و شیعه‌) ناسران و دوو ئاراسته‌ی جیا له‌هه‌مان ئایین ده‌ركه‌وتن.